ד"ר גיא גוטמן, .M.D מומחה בכיר בגינקולוגיה ומיילדות ומנתח מוביל בתחום

Dr. Guy Gutman

אם מחזור בשבילך זה השבוע הקשה ביותר בחודש, אם הוא ארוך מהרגיל ואם הווסת החודשית מגיעה בליווי כאבים, סיוט וסבל נוראי, כנראה שאת נמנית יחד עם עשרת האחוזים מבין הנשים, אשר סובלות ממחלת האנדומטריוזיס. אז למה זה קורה? מה גורם לכאבים הנוראיים הללו? כיצד ניתן לאבחן מחלה זו? ואיך מטפלים בה?

אנדומטריוזיס

מחלת האנדומטריוזיס, הינה מחלה אשר מלווה בכאבים נוראיים בזמן המחזור החודשי אשר מוקרנים גם לאיזור הגב התחתון והרגליים. מדובר במחלה דלקתית, כרונית אשר תוקפת בעיקר נשים צעירות בגיל הפוריות (לרוב בגילאי 20 עד 40). כעשרה אחוזים מכלל הנשים בגיל הפוריות – סובלות ממחלה זו.

 

למה זה כואב ואיך זה קורה?

מחלת האנדומטריוזיס תוקפת את אזור פנים הרחם, במהלכה תאים אשר דומים מאוד לתאי רירית הרחם המצויים בדפנות אשר מצפות את הרחם מצידו הפנימי, מצטברים באזורים שאינם שייכים להם – מחוץ לרחם, לרוב הם יימצאו באזור החצוצרות, האגן, הבטן או השחלות ולעיתים רחוקות יותר גם באזורים מרוחקים מאזורים אלו ומאזור הבטן עצמו.

מה שגורם לכאבים העזים, דווקא במהלך המחזור החודשי, הוא שבמהלך תקופת הווסת החודשית, חלל הרחם מתכווץ והימצאות התאים אשר הצטברו מחוץ לרחם גורמת לכאבים האלו אשר מאפיינים את האנדומטריוזיס. בנוסף, מדובר במחלה דלקתית ולכן התהליך הדלקתי מקרין כאב וגורם להדבקות בעקבות נגעי המחלה הנמצאים באזור האגן.

התסמינים והאבחון,

נתחיל מהתסמינים, אשר בעקבותם תשלחי לבדיקת אבחון האנדומטריוזיס אצל מומחה לכך,
במידה ואת סובלת ממחזור ארוך מהרגיל אשר במהלך המחזור את חשה כאבים חריגים וחריפים מהמקובל ובמידה וכאבים אלו מקרינים לפלג הגוף התחתון.

תסמינים נוספים הם במערכת העיכול – שלשולים, צואה רכה, עצירויות, דם ביציאות ולחץ על פי הטבעת
כאבים ורגישויות באגן, תסמינים המזכירים דלקת בשתן – תכיפות בשתן או כאבים בעת מתן שתן.
נפילות במצב הרוח, נטייה לדיכאון, עייפות כרונית וכאבים בעת קיום יחסי מין.

כאשר מטופלת תדווח לרופא המשפחה או לרופא הנשים שלה, על חלק מהתסמינים הכתובים מעלה, הגניקולוג, או רופא המשפחה, אמור לחשוד שמדובר במחלה זו ולשלוח את המטופלת להמבשך אבחון אצל מומחה.
ישנם מרכזים רפואיים ורופאים ספציפיים אשר מתמחים במחלת האנדומטריוזיס והם ימשיכו את האבחון בעזרת תשאול מפורט ויסודי יתר על הסימנים המקדימים אשר דיווחת עליהם ובשלב מאוחר יותר גם באמצעות בדיקה כירורגית.

הבדיקה הגופנית הראשונית לאבחון המחלה כוללת אולטרסאונד באזור האגן ולעיתים גם MRI. תוצאות בדיקה זו יכריעו האם יש צורך בבדיקה נוספת.

אנדומטריוזיס

איך מטפלים באנדומטריוזיס

ראשית, הרופא אשר ביצע את האבחנה הראשונית, יבצע אבחנה נוספת וסופית על מנת לוודא שאכן מדובר באנדוטרמיוזיס – בדיקת הטרוסקופיה.

בדיקת טרוסקופיה הינה בדיקה כירורגית תחת הרדמה מלאה ובמה מחדירים מצלמת סיב דרך חתך מינורי באזור הטבור. בעזרת בדיקה זו ניתן לאבחן את חומרתה של המחלה, להסיר נגעים.

התפשטות המחלה עלולה לפגוע בפוריות בעתיד ולכן בעת ביצוע אבחון מוקדם והסרת הנגעים, ניתן לשפר משמעותית את הסיכוי לפוריות ולמנוע התפשטות של המחלה.

ועכשיו לטיפול – טיפול ראשוני כולל תרופות משככות כאבים ותרופות אנטי דלקתיות.
בנוסף ישנם טיפולים הורמונליים או טיפול ניתוחי.

 

כאבים במחזור, ומה בהריון?

נשים הסובלות ממחלת האנדומטריוזיס, לרוב ירגישו החמרה בשלושת החודשים הראשונים של ההריון ולאחר מכן תגיע הקלה החל מהחודש הרביעי.

בנוסף, הקפאת ביציות ושמירת פריון הינם תהליכים אשר מומלצים לנשים אשר סובלות ממחלה זו ואינן מעוניינות ומתכננות להיכנס להריון בקרוב.

אודות המחבר
ד"ר גיא גוטמן

ד"ר גיא גוטמן

רופא בכיר במרכז בריאות האישה של קופת חולים כללית, מומחה בגינקולוגיה ורפואת צוואר הרחם, בעל 20 שנות ניסיון מוצלח בפריון, מיילדות וגינקולוגיה.