במהלך הבדיקה, הרופא מכוון מכשיר הנקרא קולפוסקופ. מדובר במיקרוספקופ מיוחד המאפשר הגדלה של האזורים הנגועים עד לפי-60. באמצעות הקולפוסקופ, הרופא יכול לבחון באופן ישיר כל נגע או אזור חשוד ולאבחן במה מדובר. בחלק מהמקרים הרופא יבצע צביעה של אזור העריה, באמצעות חומרי צבע מיוחדים. צביעה זו מאפשרת לרופא לאבחן באופן מדויק תאים סרטניים/ הפרעות נוספות בתאי העריה.
בדיקה זו דומה מאוד לבדיקת הקולפוסקופיה, השוני העיקרי ביניהן מגיע מהאזור הנבדק. בבדיקת קולופוסקופיה, הבדיקה מתמקדת גם באזורים פנימיים של צוואר הרחם לעומת זאת בבדיקת וולווסקופיה מתמקדים באזורים החיצוניים בלבד. בשל כך, הבדיקה הזו נחשבת לקלה יותר מאשר הקולפוסקופיה.
מהי בדיקת הוולווסקופיה
צוואר הרחם, בלועזית CERVIX, הוא האיבר המחבר בין הרחם לבין הנרתיק. צוואר הרחם, בפתחו החיצוני מאזור הנרתיק, מוגן על ידי ריר המחדש את עצמו כל הזמן במטרה לשמור על הרחם ועל חדירת גורמים מזהמים.
בזמן שהביצית מוכנה להפריה, בשעת ביוץ, הריר הופך נוזלי יותר במטרה לאפשר לזרעונים להגיע בקלות דרך צוואר הרחם אל הרחם והחצוצרות.
בזמן היריון ולכל מהלכו, הופך ריר צוואר הרחם לפקק אנטי בקטראילי וחוסם גישה מהנרתיק על עבר הרחם על מנת לשמור על העובר. לפני יציאת העובר או במהלך הלידה פקק זה נושר.
מה ניתן לגלות בבדיקה
כפי שכבר ציינו, בבדיקה זו ניתן לאתר נגעים ותאים שעברו שינויים אל מול התאים הבריאים של אזור העריה באיבר המין הנשי. הכוונה כאן הינה, לתאים טרום סרטניים, תאים סרטניים, נגעי הרפס, קנדילומות וכן לתאים המאפיינים מחלות עור שונות.
בדיקה זו הינה אמצעי בדיקה חשוב מאוד לאיתור של מחלות מין (כמו הרפס) ולהתפתחות של מצבים סרטניים.
לאחר הווסת, תפקיד צוואר הרחם הוא לשמור על הרחם מפני זיהומים וחיידקים לא רצויים וזאת, כפי שציינו, הוא עושה על ידי חידוש רירית.

מי צריכה לבצע את הבדיקה
בדיקת הוולווסקופיה מיועדת לנשים עם תסמינים המעידים על מחלות מין או לנשים שעברו בדיקות קודמות ובאלו התקבלו תוצאות מחשידות/ חריגות.
בתוך כך, במידה ואת סובלת מאד התסמינים הבאים מומלץ שתעברי בדיקת וולווסקופיה:
- הרגשת גרד מתמשך באזור הפות.
- פצע בפות או בנרתיק.
- הימצאותה של יבלת באוזר הנרתיק/פות.
- במקרה של דימומים חריגים המתרחשים בעת קיום יחסי מין או בין הווסתות.
בדיקות מקדימות לוולווסקופיה
גם נשים א-סימפטומטיות, שאינן חוות את אחד התסמינים הנ"ל עשוית להידרש לבדיקה זו במקרים בהן בדיקות קודמות שבוצעו להן הראו תוצאות חריגות.
הבדיקות המקדימות לוולווסקופיה הן בדרך כלל בדיקות שגרתיות אצל רופא הנשים, בין אם מדובר בבדיקה פיזית שגרתית או בבדיקת פאפ.
בדיקת פאפ נערכת פעם בשלוש שנים לכל אישה מעל גיל 25. במהלך הבדיקה נלקח משטח של תאים מתוך צוואר הרחם. באמצעות בדיקה זו, ניתן לזהות האם הבחורה נדבקה בנגיף הפפילומה וכן האם ישנם תאים סרטניים/ טרום סרטניים בצוואר הרחם שלה.
במידה ואכן בדיקה זו מציגה תוצאות חריגות יש צורך בבירור להמשך ולכן תשלחי לבדיקת וולווסקופיה או קולפוסקופיה.
בדיקות המשך
על בדיקות ההמשך יחליט הרופא לאחר פיענוח של הממצאים אותם הוא זיהה במהלך הבדיקה. במקרים מסוימים, כאשר נדרש ביצוע של ביופסיה, יחתך הנגע במלואו או בחלקו וישלח לבדיקות היסטולוגיה נוספות.
לאחר הבדיקה
בדרך כלל בדיקה זו אינה כואבת אך גורמת להרגשה של אי נעימות קלה. כמו כן, במידה נלקחת דגימה לביופסיה ייתכנו כאבים קלים הנובעים מהחתך שנעשה. לרוב ניתן לחזור לשגרה ישר לאחר הבדיקה ללא כל בעיה. אך, כמו לאחר כל בדיקה, מומלץ להקשיב לגופך ולשים לב לתופעות חריגות.
חשוב מאוד לזכור, מדובר בבדיקה שעשויה להציל חיים ולמנוע הדבקה של פרטנרים נוספים במחלות מין. לכן, במידה הצורך יש לפנות לבדיקה בהקדם, כדי שניתן יהיה לטפל. זכרי תמיד, גילוי מוקדם מציל חיים!

ד"ר גיא גוטמן
רופא בכיר במרכז בריאות האישה של קופת חולים כללית, מומחה בגינקולוגיה ורפואת צוואר הרחם, בעל 20 שנות ניסיון מוצלח בפריון, מיילדות וגינקולוגיה.