ד"ר גיא גוטמן, .M.D מומחה בכיר בגינקולוגיה ומיילדות ומנתח מוביל בתחום

Dr. Guy Gutman

דימום לאחר קיום יחסים

דימומים לאחר יחסי מין

דימום בזמן או לאחר יחסי מין, Postcoital bleeding, מוגדר כדימום או הכתמה עקב יחסים שאינו קשור למחזור החודשי.

מדובר בתופעה לא נעימה, למרות שלרוב לא כואבת.

כ- 10 אחוז מהנשים לפני גיל הבלות תחווינה זאת, ומקור הדימום יהיה כנראה מצוואר הרחם, ולאחר גיל המעבר, כמחציתן ,וזה יהיה לרוב מצוואר הרחם, הרחם, הפות או השופכה.

הסיבות לדימום הן לרוב מגוונות ולא מדאיגות, אולם הן יכולות להצביע על בעיות חמורות יותר כמו סרטן צוואר הרחם והנרתיק, ולכן במאמר זה נדון בסיבות האפשרויות לדימום לאחר קיום יחסי מין, ומתי עליך לראות רופא.

סיבות אפשריות לדימום-

  • דלקת בצוואר הרחםcervicitis ,מצב שכיח ובו מרבית הנשים ילקו בה לפחות פעם אחת בחייהן. כאשר הסיבות הן ממקור זיהומי או לא זיהומי. אחד התסמינים לדלקת הוא דימום לאחר יחסים.
  • פוליפים– גידולים קטנים שלרוב יופיעו בכניסה לצוואר הרחם. בבדיקה גינקולוגית נראה אותם יוצאים מהדופן הפנימית אל תוך חלל צוואר הרחם. מרביתם אינם מסוכנים אך יכולים לכאוב ולדמם בזמן קיום יחסים.
  • יובש נרתיקי– יובש של הנרתיק יכול להיגרם ממספר סיבות, לרוב הוא קורה בגיל המעבר כאשר התאים הפנימים בנרתיק מתחילים לאבד מנפחם בשל ירידה ברמת האסטרוגן בגוף ולדמם בזמן מגע מיני. אך זה גם יכול לקרות לפני כן. אם אישה אינה מגורה מספיק, בזמן החדירה יכולים להיווצר קרעים קטנים באזור שיגרמו לכאב ודימום.

בנוסף, יובש נרתיקי יכול להיגרם בשל שימוש במוצרי הגינה מבושמים, בסבון אינטימי או תרופות מסוימות.

  • פציעה– פציעות באזור יכולות להיגרם ממצבים שונים:

חדירה או חיכוך בזמן יחסים יכול לגרום לאזור לחתכים קטנים או גדולים, שיכולים לגרום להופעת דימום שלא תמיד מצליח להחלים במהרה.

לידה- בזמן לידה האזור חווה קרעים ודימומים בשל טראומה לאזור.

מחלות עור- מחלות כמו פסוריאזיס גם כן יכולות להפוך את האזור לפגיע יותר, ולכן, מדמם.

  • זיהומים– ישנם זיהומים היכולים לגרום לדלקות בנרתיק אשר גורמות בתורן לדימום, חלק מהן הם מחלות מין (פצעי הרפס או יבלות קונדילומה), דלקות באגן ועוד.
  • צניחת רחם– uterine prolapse- תופעה בה הרחם יורד אל תוך חלל הנרתיק. במצבים חמורים, זה עלול לגרום לדימום.
  • אקטרופיון בצוואר הרחם– כאשר תאים הקיימים בתוך התעלה הצווארית יוצאים החוצה אל צוואר הרחם. בעוד תופעה זו אינה מסכנת, היא כן יכולה לגרום לדימום כתוצאה מחיכוך בזמן יחסי מין.
  • סרטן צוואר הרחם והנרתיק– סרטן צוואר הרחם, הנרתיק ורירית הרחם הוא מקור הדאגה העיקרי לדימום לא מוסבר.

כ-11% מהנשים עם תאים טרום סרטניים וסרטניים בצוואר הרחם דיווחו על דימום זה.

אנצל זאת כדי לחזור ולהדגיש את חשיבות המעקב באמצעות בדיקת פאפ וקולפוסקופיה אחרי שינויים בצוואר הרחם. מעקב מציל חיים!

אחוז נמוך יותר של נשים שלקו בסרטן הנרתיק גם כן דיווחו על דימום לאחר יחסים, ובנשים לאחר גיל הבלות, דימום לא מוסבר נמצא כמאפיין הבולט ביותר לסרטן רירית הרחם.

 

מתי לראות רופא?

בעוד שדימום נרתיקי לאחר יחסים הוא תופעה שכיחה, כדי לראות רופא/ת נשים כדי לשלול בעיות רפואית אחרות, ולהשלים בדיקות שגרתיות רגילות כמו משטח פאפ ובדיקות כלליות.

אצל רופא/ת הנשים לאחר שיחה אודות הדימום בהם תעברו על תקינות המחזור החודשי שלך (האם הוא סדיר, כמה זמן הוא נמשך, האם יש אפשרות שנכנסת לתקופת הפרה-מנופאוזה או המנופאוזה ועוד), תדונו על בבעיות רפואיות בעבר או בהווה, אם קיימות, את תבדקי כדי לנסות ולאתר את מקור הדימום (פצעים, אזורים דלקתיים ועוד).

בנוסף, צוואר הרחם, הרחם והנרתיק יבחנו כדי לשלול מבנה לא תקין עם מסות חשודות.

יתכן ותשלחי לבדיקת קולפוסקופיה גם אם ביצעת בדיקת פאפ בתקופה האחרונה, ולבדיקות דם ושתן למחלות מין.

לסיכום,

אם את מדממת יותר מפעם אחת לאחר יחסי-מין, עליך לראות רופא.

דימום זה אינו קשור למחזור החודשי והוא יהיה לרוב מהנרתיק או מצוואר הרחם.

כאמור, אם הוא קורה יותר מפעם אחת, עליך לראות רופא/ת נשים כדי לשלול בעיות רפואיות אחרות.

וזכרי להקפיד תמיד על בדיקות פאפ באופן קבוע.

אודות המחבר
ד"ר גיא גוטמן

ד"ר גיא גוטמן

רופא בכיר במרכז בריאות האישה של קופת חולים כללית, מומחה בגינקולוגיה ורפואת צוואר הרחם, בעל 20 שנות ניסיון מוצלח בפריון, מיילדות וגינקולוגיה.

ד"ר גיא גוטמן

ד"ר גיא גוטמן

רופא בכיר במרכז בריאות האישה של קופת חולים כללית, מומחה בגינקולוגיה ורפואת צוואר הרחם, בעל 20 שנות ניסיון מוצלח בפריון, מיילדות וגינקולוגיה.

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך
הצרת נרתיק

הצרת נרתיק- כל המידע הנכון

לידה, הגורמת למתיחה של רקמות והפרדת שרירים; גיל המעבר שעלול גרום לירידה ברמות האסטרוגן, ומצבים נוספים במהלך החיים, יכולים להוביל לאובדן גמישות של דפנות הנרתיק

קראו עוד »
וולווסקופיה

וולווסקופיה

וולווסקופיה היא בדיקה המתבצעת לשם אבחון נגעים חשודים ומחלות שונות באזור העריה, כמו למשל: נגעי קונדילומה (יבלות באיבר המין), הרפס, מצבים טרום-סרטניים, זיהומים ועוד. האזור

קראו עוד »