החיסון נגד נגיף הפפילומה האנושי (Human Papilloma Virus, HPV) תורם למניעת מחלות רבות שעלולות להתפתח בעקבות הידבקות בנגיף, כמו למשל מחלת המין קונדילומה וכן התפתחות סרטן צוואר הרחם.
במאמר זה אביא בפניכם חמישה מיתוסים נפוצים בנוגע לחיסון הפפילומה ואצרף כמובן את העובדות הנכונות המפריכות אותם.
מדובר כמובן בטעות, שכן החיסון נגד נגיף הפפילומה הוא אחד החיסונים שנבדקו באופן יסודי ורחב ביותר בהיקף עולמי. המחקרים הראשונים לגבי יעילותו ובטיחותו של החיסון נגד נגיף הפפילומה, נמשכו כ-3 שנים ופורסמו בשנים 2005 ו-2007. בשנים הבאות, גם לאחר שיווק החיסון, נערכו מחקרים ומעקבים נוספים על מנת ללמוד על יעילותו ובטיחותו גם באוכלוסייה רחבה יותר שלא נבחרה למחקרים הללו באופן מיוחד. בשנת 2018 פרסם ארגון הבריאות העולמי דו"ח מקיף שבו הוא קובע שחיסון הפפילומה נמצא בטוח ביותר לשימוש, וזאת לאחר שניתנו מעל ל- 270 מיליון מנות ממנו.
חיסון הפפילומה מקטין משמעותית את הסיכון לחלות במחלות שונות שעלולות להתפתח כתוצאה מהידבקות בנגיף: הוא מהווה אמצעי למניעת כ-90% ממקרי סרטן צוואר הרחם, אחראי לצמצום משמעותי בשכיחות סרטני הנרתיק, הפין ופי הטבעת, ומפחית את שכיחות הופעת יבלות באיברי המין ובלוע בכ-90%.
למרות מעלות אלו של החיסון, עדיין קיים סיכון קטן להתפתחות סרטן צוואר הרחם. לכן, יש בכל מקרה לעבור בדיקת PAP שגרתית אחת לשלוש שנים. בדיקה זו היא אמצעי חשוב מאוד לגילוי מוקדם של סרטן צוואר הרחם, והיא תורמת משמעותית לשיפור סיכויי ההחלמה של האישה. על אף יעילותה של בדיקת ה-PAP, היא נותרת תמיד בגדר בדיקה- אמצעי לגילוי המחלה, ולא אמצעי פעיל בהגנה על הגוף ומניעת התפתחות המחלה מלכתחילה, כמו החיסון.
מדובר בטעות. חיסון הפפילומה הוא אחד החיסונים הנעקבים והנחקרים ביותר עוד מאז שנת 2002, וטרם נמצאה תחלואה בקרב המתחסנים הראשונים. במסגרת מחקרים חדשים נבדקו אלפי נשים שהתחסנו, ונמצא שהחיסונים מגינים על הגוף לפחות ל-15 שנים. מודלים מתמטיים שונים וכן גם ניסיון מחיסונים אחרים, מנבאים שרמת הנוגדנים בגוף כתוצאה מהחיסון תישאר גבוהה למשך כל החיים.
גם כאן, מדובר כמובן בטעות. וירוס הפפילומה טומן בחובו סכנות רבות גם עבור גברים: גברים שנדבקים בווירוס עלולים לחלות בסרטן הפין, סרטן בפי-הטבעת וכן בסרטן הפה והלוע. בנוסף, הווירוס גורם ליבלות באיברי המין הגבריים (קונדילומה). שימוש בקונדום לא בהכרח יימנע הדבקה בנגיף הפפילומה האנושי, במקרה שהנגעים מופיעים באזורים שלא מכוסים על ידו (בניגוד לאופן ההדבקה ממחלות מין רבות אחרות, כמו איידס למשל).
מחקרים קליניים רבים שבהם השתתפו גברים הטרוסקסואלים והומוסקסואלים, הראו שהחיסון היה יעיל במניעת התפתחותם של 90% מהנגעים שנגרמים מארבעת זני פפילומה בקרב גברים בני 16-26. בנוסף, במסגרת מחקר גדול שנערך בארצות הברית, נמצא שקיום מין אוראלי מעלה את הסיכון להדבקה בנגיף אצל גברים, וכתוצאה מכך הם נמצאים בסיכון גבוה יותר לגידולים בחלל הפה ולסרטן הפה: עד פי שלושה משיעור ההדבקה אצל נשים.
כמו לכל תרופה או חיסון, גם לחיסון נגד נגיף הפפילומה יש תופעות לוואי אפשריות, אולם הן קלות ביותר וחולפות במהירות:
לסיכום: החיסון נגד נגיף הפפילומה האנושי (HPV) הוא בטוח, יעיל ומציל חיים ומומלץ לכל אדם מגיל 13 ומעלה לקבל אותו כדי לשמור על בריאותו.
רופא בכיר במרכז בריאות האישה של קופת חולים כללית, מומחה בגינקולוגיה ורפואת צוואר הרחם, בעל 20 שנות ניסיון מוצלח בפריון, מיילדות וגינקולוגיה.
רופא בכיר במרכז בריאות האישה של קופת חולים כללית, מומחה בגינקולוגיה ורפואת צוואר הרחם, בעל 20 שנות ניסיון מוצלח בפריון, מיילדות וגינקולוגיה.
המרפאה שלנו הינה מרפאה פרטית הממוקמת בתל אביב. הזמינות והמקצועיות אצלנו היא ערך עליון ולכן תוכלי להרגיש בטוחה שהגעת למקום הנכון.
הגלישה באתר, ההסתמכות על המידע המופיע בו או השימוש בו ייעשה על אחריותו הבלעדית של הגולש. המידע באתר זה אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי או חוות דעת רפואית נוספת על-ידי רופא – חובה לפנות לייעוץ רפואי מקצועי לפני כל החלטה רפואית אותה נדרשים לעשות.
@ כל הזכויות שמורות | ד"ר גיא גוטמן | מדיניות פרטיות ותנאי שימוש