ד"ר גיא גוטמן, .M.D מומחה בכיר בגינקולוגיה ומיילדות ומנתח מוביל בתחום

סרטן צוואר הרחם

אחד מסוגי הסרטן השכיחים ביותר הינו סרטן צוואר הרחם. ה"פופולריות" הרבה של סרטן צוואר הרחם מגיעה מצד אחד מהשכיחות הגבוהה שלו, הסרטן הרביעי בשכיחותו בקרב הנשים בעולם כולו. מצד השני, סרטן צוואר הרחם התפרסם באופן משמעותי לאחר הופעתו של החיסון כנגד וירוס הפפילומה.

מהו סרטן צוואר הרחם

סרטן צוואר הרחם מתחיל משמו, מצוואר הרחם, אזור המחבר את הנרתיק והרחם, וממוקם בחלקו התחתון של הרחם.

המחוללים העיקריים למחלה הם זנים מסויימים השייכים לויורס הפפילומה (HPV), ובעיקר הזנים 16, 18, 31,33 ו-45.

כל אישה שמקיימת יחסי מין נמצאת בקבוצת הסיכון, ולכן ישנה חשיבות מכרעת לבדיקת פאפ שגרתית אצל רופא/ת הנשים, וכמו-כן, ישנו חיסון המגן כנגד רוב הזנים שזוהו עד כה.

וירוס הפפילומה וסרטן

הגורם העיקרי להופעתו של סרטן צוואר הרחם הינו וירוס הפפילומה. בפעול מדובר על משפחה של כ-100 תתי זנים שונים המחולקים לשתי קבוצות. קבוצה ראשונה, מכילה את הזנים אשר אינם גורמים לסרטן אלא יוצרים יבלות. הקבוצה השנייה מכילה בתוכה את הזנים המסוכנים יותר, שהידבקות בהם מעלה את הסיכון לחלות בסרטן צוואר הרחם.

 

כיצד נדבקים

ההידבקות בווירוס הפפילומה הינה במגע ושפשוף של העור. הווירוס מדביק את תאי העור, בעיקר אלו הנמצאים באזור המפשעה ואיבר המין (הגברי והנשי). לכן, בעת קיום ייחסי מין, מכל סוגיהם השונים (מין אוראלי, אנאלי ווגינאלי), ניתן להידבק בווירוס.

חשוב לדעת, היות ומדובר על וירוס אשר מתקיים בתאי המפשעה ולא רק באיבר המין עצמו, שימוש בקונדום מוריד את הסיכויים להידבק אך אינם מורידים אותו ל-0.

תסמיני המחלה

מכיוון שהסרטן מתפתח בהדרגתיות, כך גם התסמינים. לרוב, בשלבים מוקדמים, כמעט ולא תרגישי בתסמינים בולטים. עם הזמן יחלו להופיע:

  • דימום חריג – דימומים לאחר קיום יחסים או בין מחזורים (ואצל נשים לאחר המנופאוזה) 
  • כאבי אגן לאחר קיום יחסי מין
  • הפרשות דמיות שלעיתים ילוו בריח רע

זכרי, לא כל דימום חריג משמע שמדובר במשהו מסכן חיים, אך עליך ללכת ולהיבדק אצל רופא/ת הנשים שלך.

מניעה

דרך הטיפול הטובה ביותר בכל הנוגע למחלות כסרטן צוואר הרחם הינה מניעה, למנוע את ההדבקה האפשרית בגורם המחלה. אך, כפי שכבר אמרנו גם שימוש בקונדום אינו מבטיח מניעת הדבקה. הדרך הטובה ביותר למניעה הינה חיסון כנגד וירוס הפפילומה. מדובר על חיסון כנגד כ-9 זנים שונים השייכים לקבוצת מחוללי הסרטן.

חיסון זה ניתן כיום לכל נער ונערה בכיתות ח'-ט' במסגרת החיסונים הניתנים בבתי הספר. החשיבות של מתן החיסון גם לנערים וגם לנערות נועד כדי לאפשר מניעה משמעותית של הדבקה גם אצל גברים.

דימום בין מחזורי

אחת התלונות השכיחות יותר אצל נשים היא דימום בין מחזורים, שלרוב נמשך מספר ימים בעוצמה משתנה.

לדימום כזה יכולות להיות מספר סיבות, רובן לא מדאיגות, אך מכיוון שזה לא חלק טבעי בין המחזורים, חשוב שתפני לרופא/ת הנשים שלך לבירור המצב.

בואו נעבור על הגורמים העיקריים לדימום בין וסתי, ומתי כדאי לראות את רופא/ת נשים בעקבות זה.

מהן הסיבות העיקריות לדימום בין מחזורים

אי-איזון הורמונלי – אסטרוגן ופרוגסטרון הם הורמונים שמווסתים את המחזור החודשי.
דימום יכול להיגרם כתוצאה משימוש באמצעי מניעה, גלולות (או אם שוכחים ליטול גלולה), מדבקות למניעת הריון, התקן תוך רחמי, ועוד, יכולים, כאמור, לגרום לדימומים לפני המחזור החודשי הקרב.
חשוב לדעת שזה תקין לדמם כאשר מתחילים להשתמש באמצעי מניעה ולגוף לקוח זמן להתרגל לשינויים ההורמונליים, אך אם הדימום ממשיך מעבר לכך עליך להתייעץ עם רופא/ת הנשים שלך כדי לוודא שהאמצעי מתאים לך.

נטילת תרופות מסוימות -תרופות מסוימות, כמו גלולת היום שאחרי, יכולים לגרום לדימום בין מחזורים.

פציעה – פציעה בוואגינה מסיבותיה אלו יכולה לגרום לך לדמם בכל פעם שאת מקיימת יחסי מין.

זיהומים – דוגמה לזיהומים שיכולים לגרום לדימומים לא מוסברים היא מחלת מין, כמו "כלמידיה", שגורמת לדימומים לא סדירים.

שינויים הורמונליים אצל צעירות או נשים בתקופת הבלות – נערות צעירות שרק קיבלו את המחזור החודשי, או נשים לפני תקופת המנופאוזה, יכולות לסבול מתנודות הורמונליות שגורמות בין השאר לדימומים בעוצמות שונות בין המחזורים.

• שינויים דלקתיים טרום סרטניים בצוואר הרחם.

• לחץ.

• שרירנים או שרירני רחם – גידולים שפירים ושכיחים. הם גורמים בין השאר לדימומים.

לקריאה נוספת על דימום בין מחזורי

מתי רצוי לראות רופא

אם את מודאגת מהדימום או שאת מדממת בין מחזורים בעוצמות שונות, גשי לבדיקה גינקולוגית.

ללא קשר למצב, עליך לזכור לבצע בדיקת פאפ באופן שגרתי, ואם את לא נמצאת במערכת יחסים מונוגמית, בצעי מידי תקופה בדיקות לאיתור מחלות מין.

הפרשות חומות לא בזמן מחזור

הפרשות חומות או הכתמות (spotting) הן למעשה דימומים קלים מאוד שמופיעות בין מחזורים.

הדימום לא נחשב תקין, למרות שברוב המקרים אינו מדאיג ויכולות להיות סיבות רבות לו. אם את חווה הכתמות חוזרות, התייעצי על כך עם רופא/ת הנשים שלך.

חלק מהסיבות להפרשות חומות הן:
  1. דימום השרשה – לא כולן חוות דימום השרשה בתחילת ההריון. מדובר בדימום שקורה לאחר שהביצית המופרת משתרשת ברחם. הוא נמשך כמה ימים ובצבע ורדרד או חום כהה.
  2. ביוץ – אחוזים בודדים מהנשים מדממות בזמן הביוץ. הדימום יכול להיות בצבע אדום או ורוד ונמשך בין יום ליומיים.
  3. גלולות למניעת הריון – או כל אמצעי מניעה על בסיס הורמונלי- יכול לגרום לדימומים בין מחזורים. לרוב זה יקרה בתחילת השימוש באמצעי המניעה, אם שוכחים לקחת גלולה או אם מצמידים גלולות לאורך זמן.
  4. פרי-מנופאוזה – בתקופה זו שמגיעה לפני המנופאוזה עדיין אפשר לבייץ ולקבל את המחזור החודשי. בגלל שהחזורים הופכים להיות לא סדירים, לעיתים מופיעות הכתומות, ולעיתים אין מחזורים כלל, אך עדיין יש הפרשות חומות.
  5. טראומה למקום – מכה או פצע באזור יכול לגרום לדימומים קלים שבתורם יהפכו להכתמות, ואז יעלמו. אם האזור לא החלים כראוי את עדיין תראי דימום מידי פעם.
  6. זיהום עקב מחלת מין – מחלות מין, כמו כלמידיה, יכולות לגרום לדימום בין מחזורי. לרוב יהיו עוד תופעות לוואי, כמו צריבה בזמן מתן שתן והפרשות. אם את חוששת שנדבקת במחלת מין, פני לרופא כדי לקבל הפניה לבדיקות למחלות מין.

 

אודות המחבר
תמונה של ד"ר גיא גוטמן

ד"ר גיא גוטמן

רופא בכיר במרכז בריאות האישה של קופת חולים כללית, מומחה בגינקולוגיה ורפואת צוואר הרחם, בעל 20 שנות ניסיון מוצלח בפריון, מיילדות וגינקולוגיה.

תמונה של ד"ר גיא גוטמן

ד"ר גיא גוטמן

רופא בכיר במרכז בריאות האישה של קופת חולים כללית, מומחה בגינקולוגיה ורפואת צוואר הרחם, בעל 20 שנות ניסיון מוצלח בפריון, מיילדות וגינקולוגיה.