ד"ר גיא גוטמן, .M.D מומחה בכיר בגינקולוגיה ומיילדות ומנתח מוביל בתחום

Dr. Guy Gutman

צוואר הרחם - כל מה שחשוב

לא כולנו באמת יודעות מהם האיברים הקיימים בתוך גופנו ומה תפקידו של כל אחד מהם, במיוחד באברים הנשיים שלנו.

צוואר הרחם הוא אחד מהמשמות המוכרים לנו ששמענו לא פעם מהרופא, אך כדאי שנדע מי אחראי על מה בתוך גופנו ונהיה מודעות יותר לעצמנו.

אנטומיה – ריר צוואר הרחם

צוואר הרחם, בלועזית CERVIX, הוא האיבר המחבר בין הרחם לבין הנרתיק. צוואר הרחם, בפתחו החיצוני מאזור הנרתיק, מוגן על ידי ריר המחדש את עצמו כל הזמן במטרה לשמור על הרחם ועל חדירת גורמים מזהמים.

בזמן שהביצית מוכנה להפריה, בשעת ביוץ, הריר הופך נוזלי יותר במטרה לאפשר לזרעונים להגיע בקלות דרך צוואר הרחם אל הרחם והחצוצרות.

בזמן היריון ולכל מהלכו, הופך ריר צוואר הרחם לפקק אנטי בקטראילי וחוסם גישה מהנרתיק על עבר הרחם על מנת לשמור על העובר. לפני יציאת העובר או במהלך הלידה פקק זה נושר.

תפקיד צוואר הרחם

צוואר הרחם הוא בעצם הצינור המחבר בין הנרתיק אל הרחם. מטרתו העיקרית היא לשמור על הרחם ולהקשיב לכל צרכיו.

בזמן ווסת, רירית הרחם מתקלפת וצוואר הרחם נפתח מעט על מנת לאפשר לרירית לצאת החוצה. כדרך אגב, יש הסוברים כי הגורם לכאבי ווסת הם אותן התכווצויות של צוואר הרחם.

לאחר הווסת, תפקיד צוואר הרחם הוא לשמור על הרחם מפני זיהומים וחיידקים לא רצויים וזאת, כפי שציינו, הוא עושה על ידי חידוש רירית.

צוואר הרחם

חשיבותו

ובכן, צוואר הרחם הוא הגורם המקשר, הצינור אל הרחם. הוא שומר הסף של הרחם, ובכדי להבטיח את יעילותו עלינו לשמור עליו עד מאוד.

צוואר הרחם הוא החלק החשוף יותר אל החוץ ולכן הוא נחשף לחיידקים, זיהומים וגורמים בלתי רצויים במקרים של דלקות או מחלות מין.

איך נשמור על צוואר הרחם?

בכדי להבטיח שמירה מקסימאלית על צוואר הרחם, עלינו להיבדק כל תקופת זמן מסוימת ולפתח לעצמנו שגרת בדיקות גניקולוגיות אחת לכמה זמן.

כמובן, לפני הכל, עלינו לדעת עם מי אנו מקיימים יחסי מין ולוודא כי אין לפרטנר שלנו מחלת מין כזו או אחרת, ואם אין אנו יודעים מי הוא הפרטנר שלנו עד כדי פרטים אלו, יש להשתמש בקונדום.

בדיקה שגרתית עבור צוואר הרחם נקראת בדיקת פאפ PAP (משטח צוואר הרחם). בדיקה זו נעשית באופן וגינאלי אצל רופא/ת הנשים, תוך החדרה של מכשיר המאפשר גישה נוחה יותר לצוואר הרחם ללקיחת דגימת תאים.

בדיקה זו נעשית על מנת לשלול או לאבחן שינויים המתחוללים בצוואר הרחם כבר בשלבים המוקדמים. שינויים כאלו, העלולים להתפתח בצוואר הרחם, יכולים להעיד, לא בכל המקרים, על סרטן צוואר הרחם וגילוי מוקדם יכול להועיל מאוד בטיפול והחלמה.

חיסון לצוואר הרחם

חיסון זה, נוצר על מנת למנוע התפתחות סרטן בצוואר הרחם – הנגרם כמעט בכל המקרים מווירוס הפפילומה. הפפילומה היא נגיף נרחב בעל זנים שונים, שעלול להתפתח ממנה סרטן צוואר הרחם.

בכדי למנוע התפתחות שכזו, פיתחו חיסון המכסה מספר זנים של נגיף הפפילומה, שאחד מהם הוא סרטן צוואר הרחם ומניעת הידבקות.

מומלץ לבצע חיסון זו עוד לפני שקיימתם יחסי מין וכמובן בהתייעצות עם רופא.

מה זה צוואר רחם מקוצר

צוואר רחם מקוצר עלול להוות בעיה בזמן לידה. משמע, סיכוייהן של נשים בעלות צוואר קצר לחוות לידה מוקדמת, גדולים יותר מנשים בעלות צוואר תקין.

אין זה אומר כי בהכרח ילדו לידה מוקדמת, אך צוואר רחם קצר עלול לתרום לסיבה זו.

את צוואר הרחם ניתן למדוד על ידי בדיקת אולטרה סאונד נרתיקית, ועוד גם על ידי בדיקת אולטרה סאונד בטני בשבועות הראשונים להיריון. אין הנחייה ברורה לגבי בדיקה כזו אך היא בדרך כלל מבוצעת בסקירת מערכות או בעת תסמינים ללידה מוקדמת.

הבדיקה נעשית, על פי הצורך, בדרך כלל, בסוף השליש הראשון ועד לשבוע 34 של ההיריון.

מה עושים עם צוואר רחם מקוצר

צוואר רחם מקוצר הוא בדרך כלל קטן מ – 25 מ"מ. בגילוי כזה, יש להתחיל טיפול מניעתי ולאפשר לצוואר הרחם עד כמה שניתן לידה רגילה ולא מוקדמת.

הטיפול נעשה על ידי מתן הורמון פרוגסטרון הניתן לרוב לשימוש יומיומי על ידי טבליות וגינאליות לנרתיק.

טיפול זה הוכיח עצמו לנשים בעלות צוואר מקוצר ומנע לידה מוקדמת. הטיפול אינו כולל תופעות לוואי ואינו מסכן את העובר.

אודות המחבר
ד"ר גיא גוטמן

ד"ר גיא גוטמן

רופא בכיר במרכז בריאות האישה של קופת חולים כללית, מומחה בגינקולוגיה ורפואת צוואר הרחם, בעל 20 שנות ניסיון מוצלח בפריון, מיילדות וגינקולוגיה.

ד"ר גיא גוטמן

ד"ר גיא גוטמן

רופא בכיר במרכז בריאות האישה של קופת חולים כללית, מומחה בגינקולוגיה ורפואת צוואר הרחם, בעל 20 שנות ניסיון מוצלח בפריון, מיילדות וגינקולוגיה.