אבחון מוקדם של סרטן צוואר הרחם הפך בשנים האחרונות לדרך העיקרית והיעילה ביותר להקטנת התחלואה בכלל ומקרי המוות בפרט מסוג סרטן זה.
האבחון המוקדם נעשה על ידי בדיקות שגרתיות המומלצות לכל אישה החל מגיל 25.
תהליך האבחון
כפי שציינו, האבחון המוקדם מתאפשרת אודות להכנסתן של בדיקות שגרתיות למערך הבדיקות הגניקולוגיות. הבדיקה העיקרית הינה בדיקת PAP. זוהי בדיקת משטח צוואר הרחם, בה ניתן לאפיין תאים טרום סרטניים, תאים סרטניים ושינויים נוספים במארג התאים התקין. כמו כן, במסגרת בדיקה זו ניתן לאבחן המצאות של וירוס הפפילומה, אשר אחראי על מרבית מקרי התחלואה בסוג סרטן זה.
במידה והאישה מקבלת תוצאה המעידה על תאים בעלי אופי סרטני, יש צורך בהמשך בדיקות והפנייה לטיפול המתאים.
ביופסיית חרוט
כאשר מאופיינים שינויים סרטניים בתאי צוואר הרחם, יש צורך לבצע ביופסיה לנגעים שהתגלו וכן במקרים בהם הדבר נדרש, להסיר את הגידול כולו.
תהליך הביופסיה, הנקרא גם קוניזציה, מאפשר לרופא להוציא את האזור הנגוע. הצורה של האזור שמוסר הינה קונוס/חרוט ומכאן מגיע שם התהליך.
טיפול ואבחון גם יחד
לתהליך הקוניזציה ישנה חשיבות כפולה בכל הנוגע לטיפול ואבחון של סרטן צוואר הרחם. התפקיד הראשון הינו התפקיד האבחוני, באמצעות ביצוע הביופסיה, ניתן לאבחן את מצב הנגעים החשודים שלא ניתן היה לאבחן בשיטות שבוצעו עד כה.
התפקיד השני, הינו התפקיד הטיפולי, במידה ומדובר בנגעים מקומיים בלבד ואין מדובר בסרטן שהתפשט לאיברים נוספים בגוף, הטיפול העיקרי הינו כריתה של אותם נגעים. הכריתה הזו מתבצעת בהליך הקוניזציה.
קוניזציה- מהלך הבדיקה וההחלמה
מהלך הבדיקה
מדובר בניתוח קצר, אורך 10-15 דקות, המתבצע בהרדמה חלקית, במרפאות או בתי החולים השונים בארץ. במהלך הניתוח, ולאחר טשטוש של אזור צוואר הרחם, הרופא ישתמש בלולאה אשר ניתן להעביר בה זרם חשמלי. הזרם הנ"ל צורב את הרקמה באזור המדויק הנדרש ובכך חותך אותה ומאפשר את הוצאת הנגע.
לאחר בדיקה, הדגימה נשלחת לאבחון פתולוגי וכך ניתן לאבחן מצד אחד את התאים הסרטניים ומנגד את האזור הבריא שמוצא בדרך כלל בתור השוליים של הגידול בכדי לוודא שלא נותרו תאים סרטניים ברחם.
ההחלמה מהתהליך
לאחר הטיפול, בדרך כלל האישה משוחררת לביתה. תהליך ההחלמה, בדרך כלל, הינו מהיר ואינו מתאפיין בסיבוכים משמעותיים.
לאחר תום הבדיקה, ייתכן ותורגש אי נוחות באזור הרחם וכן כאבים אשר מדמים כאבי מחזור. כמו כן, במהלך החודש הראשון שלאחר הבדיקה, ייתכן שיופיעו דימומים קלים והפרשות דמיות.

תופעות לוואי
למרות האמור בפסקאות הקודמות, עדין מדובר בתהליך ניתוחי כירורגי וכמו לכל ניתוח גם לקוניזציה יכולות להיות תופעות לוואי חריגות אשר דורשות תשומת לב מוגברת ואף פנייה לגורם מקצועי.
בתוך כך, חובה לפנות לטיפול רפואי במידה והאישה מעלה חולה מעל 37.8 או במידה והכאבים באזור הבטן אינם עוברים לאחר שימוש במשככי כאבים. חשוב לשים לב, שכפי שציינו, לאחר הבדיקה ייתכנו הפרשות דמיות לתקופה של עד כחודש ימים. אך, אם מדובר בדימומים חזקים המכילים בתוכם קרישי דם, יש להגיע בהקדם לטיפול בחדר המיון.
נציין שוב, שתופעות אלו הינן נדירות ביותר אך תמיד חשוב לשים לב לגוף שלך.
דגשים חשובים לבדיקה
יש לשים לב שאת הבדיקה צריך לעשות לאחר סיום המחזור החודשי ועל כן יש לתאם את ביצוע הבדיקה למועד הרלוונטי והמתאים. נוסף לכך, מומלץ לא לבצע את הבדיקה הזו על בטן ריקה אלא לאכול ארוחה קלה לפני הבדיקה וכן לקחת משככי כאבים כשעתיים לפני הבדיקה.
לאחר הבדיקה יש לנוח, במשך עשרת הימים שלאחר הבדיקה יש להימנע מפעילות גופנית מאומצת, בתקופה זו אסור להשתמש בטמפון לצורך ספיגת בדימום. כמו כן, יש להימנע מקיום יחסי מין למשך חודש מרגע הבדיקה.
חשוב לזכור, בדיקה וטיפול זה, הם חלק מהדרך ה"קלה" לטיפול מוקדם בסרטן צוואר הרחם. אם בדיקה זו נדרשת, אל תדחו אותה, זה מציל חיים.

ד"ר גיא גוטמן
רופא בכיר במרכז בריאות האישה של קופת חולים כללית, מומחה בגינקולוגיה ורפואת צוואר הרחם, בעל 20 שנות ניסיון מוצלח בפריון, מיילדות וגינקולוגיה.